Let's face it

Gepubliceerd op 21-05-2019

Let's. Talk. Human.

Wat als jouw merk een levensecht persoon zou zijn? Van vlees en bloed. Welke series zou hij / zij dan kijken? Zou het überhaupt een man of vrouw zijn? En in welk merk auto zou het er eigenlijk vandoor gaan?

Of je daar even over na wilt denken! Bij voorkeur niet te lang en niet te diep, want ik ben eigenlijk op zoek naar antwoorden vanuit je (onderbuik)gevoel - recht uit het hart. Bovendien: ik ben niet per se benieuwd naar jóúw antwoorden, maar vooral naar die van je denkbeeldige merk - niet met elkaar te verwarren!

Are you in?

Uitgekauwd
Maar eerst: waarom zouden een missie, een visie en een handjevol kernwaarden plots niet meer volstaan? Met een eyecatching logo, een vlammend aanbod en een kekke website kom je toch ook best een heel eind in het consumentenbrein? 

Ik twijfel daar aan. Hardop! Té vaak kom ik immers termen als ‘kwaliteit’, ‘duurzaamheid’ en ‘coöperatief’ tegen - en wat zeggen die nu eigenlijk? Dat je - net als alle anderen - ‘geen concessies’ doet? 

Neem Jumbo. Die belooft op haar site zomaar ‘verwachtingen te overtreffen’ en ‘verder te gaan waar anderen stoppen’. Op een pak melk en een pondje gehakt? Daarbij: ook Albert Heijn zou me dat kunnen beloven. Of ING...

Een flexibele rots in de branding
Minstens zo uitgekauwd, maar wél waar: we leven in een dynamische wereld, die constant en volop in beweging is. De consument schreeuwt ondertussen om merken die stevig in hun schoenen staan en tegelijkertijd wendbaar blijven. De opdracht aan merken luidt dus: ga met je tijd mee én blijf herkenbaar! Eigenlijk moeten we dus op zoek naar een flexibele rots in de branding…

En daarop heb ík het antwoord: geef je merk een gezicht en laadt het met een heuse persoonlijkheid. Verrijkend, van alle tijden en hoe herkenbaar wil je het hebben? Zodat je iedereen - zowel je klanten als je medewerkers - in de gelegenheid brengt je haast als vriend te omarmen. 

“You create a credible brand by staying true to who you really are”
Laten we bijvoorbeeld eens naar het merk BNN kijken. Daarvan weten we inmiddels dat we er alles van kunnen verwachten. Je kent toch zeker ‘De Grote Donorshow’? Daar valt veel van te zeggen, maar ze hebben toch maar mooi die ene plek in het medialandschap veroverd: op het randje of net daaroverheen. 

Blueband daarentegen heeft zich op haar beurt ontpopt als de Moeder Theresa in het margarineschap. Met enkel goede bedoelingen ging dit merk bijvoorbeeld eerder al eens de samenwerking aan met Veilig Verkeer Nederland om - jawel - onze kids veilig de weg op te helpen.

En zo zijn er nog veel meer merken die écht ergens voor staan. Die kernwaarden als ‘moedig’ en ‘zorgzaamheid’ overstijgen. Merken die zich niet profileren als logge organisatie, maar juist meten met de menselijke maat. Denk maar aan Billy, je kent ‘m wel, de boekenkast van IKEA. Alleen al door zijn menselijke naam, gevoelsmatig ineens zoveel meer dan een paar planken…

Antropomo-watte?
Dat weet ook Heineken. Het merk dat door de gekantelde e’s in zijn merknaam altijd lijkt te lachen. Daardoor komt het merk niet alleen vriendelijk en vrolijk op ons over, maar krijgt het vooral ook een menselijker uiterlijk. Iets wat automatische gepaard gaat met een bepaalde aantrekkingskracht.

Wij mensen hebben er namelijk toch al een handje van om de natuurlijke elementen of bijvoorbeeld dierengedrag te beschrijven alsof ze een menselijke wil, menselijke gedachten of menselijke behoeften hebben. “Het snort van genoegen als je het gas intrapt” gaat immers niet over de buurvrouw. 

We hebben daar zelfs een woord voor: antropomorfisme. De neiging om dieren en dingen menselijke kenmerken mee te geven. En dat niet alleen: alles met menselijke trekjes blijkt ons tevens meer aan te spreken. Jouw merk included ;)

Let’s make some friends
Geef je merk dus gerust een menselijke naam of een gezicht, maar vergeet er vooral niet een paar ijzersterke persoonlijkheidskenmerken aan toe te dichten. Het biedt je namelijk niet alleen een rots in de branding, maar verhoogt ook de kans in de ‘friendzone’ van je (potentiële) klanten te komen. En dat is in dit geval een goed teken! Bovendien wil jij toch zeker ook weten welk automerk jouw merk als persoon zou rijden?

Ik help je desgewenst graag dit kleurrijke persectief te bezien door je tijdelijk de oranje-gekleurde bril van Vitamine D op je neus te schuiven. Sinds kort geef ik namelijk uitdagende workshops op dit gebied. Op maat gemaakt! Ik nodig je daarvoor van harte uit in het pittoreske Sterksel en durf al wel te beloven daar nog veel meer bijzondere vragen voor je klaar te hebben liggen!

Vitamine-D-Branding-Why-fit-in-when-you-can-stand-out-1558467975.png